The evaluation of the employees’ performance limits the employers’ abuses – de Raluca Andrei

De foarte multe ori, in practica, am fost intrebata de catre angajatori daca si in ce conditii pot inceta contractul de munca al unui angajat pentru necorespundere profesionala.

Fata de reglementarea in vigoare in prezent, raspunsul la aceasta intrebare este da, dar potrivit unei proceduri subiective de evaluare a angajatului, care poate da nastere la abuzuri si creaza premisele unor contestatii ulterioare, unele intemeiate, din partea angajatilor.

Concret, in prezent procedura de evaluare a angajatului poate consta in analiza modului de  indeplinire de catre angajat a sarcinilor sale de serviciu sau in organizarea de catre angajator a unei sesiuni de examinare a angajatului (examinare scrisa, orala, practica etc.). Legea nu prevede insa criteriile obiective care pot sta la baza acestei evaluari, iar majoritatea regulamentelor de ordine interioara ale angajatorilor nu contin prevederi referitoare la aprecierea performantelor profesionale ale angajatilor.

In aceste conditii, in practica angajatorii recurg extrem de rar la proceduri de evaluare profesionala a angajatului, generalizandu-se interpretarea potrivit careia este aproape imposibila concedierea unui angajat pentru motive care tin strict de performanta sa profesionala.  De asemenea, au existat situatii in care angajatii au contestat cu succes astfel de proceduri, argumentand ca testarea la care au fost supusi nu este relevanta pentru pregatirea lor profesionala sau nu are legatura cu atributiile din fisa postului sau ca evaluarea facuta de angajator pe baza respectivei testari nu este corecta  testului.

Reglementarile continute in Proiectul de lege privind modificarea Codului muncii tind la inlaturarea dificultatilor legate de evaluarea profesionala a angajatului prin introducerea obligatiei angajatorului de a include, in contractul individual de munca, criteriile de evaluare a activitatii profesionale a angajatului.

Desi aceasta propunere de modificare legislativa a provocat, in randul angajatilor, temerea ca o astfel de prevedere inclusa in contractul individual de munca poate crea premisele desfacerii abuzive a contractelor individuale de munca, in realitate, din punctul nostru de vedere, efectul ei ar trebuie sa fie tocmai cel contrar: respectiv inlaturarea caracterului subiectiv al procedurii de concediere a salariatului pentru motive ce tin de performanta sa profesionala.

Spunem aceasta intrucat, daca propunerea legislativa analizata va fi adoptata, ea va crea atat pentru angajat cat si pentru angajator cadrul necesar pentru a negocia si a agrea, inca de la incheierea contractului individual de munca, criteriile obiective in raport de care va fi evaluata performanta profesionala a angajatului. Astfel, in cazul unei proceduri de evaluare profesionala a angajatului, angajatorul nu va putea stabili modalitati de testare si criterii de selectie subiective, ci va trebui sa aplice acele criterii negiociate cu angajatul si prevazute in contractul individual de munca. Pe cale de consecinta, o astfel de procedura va fi contestabila in principal pentru aspecte care tin de modul in care ea respecta criteriile continute in contractul individual de munca, iar nu si pentru aspecte care tin de continutul acestor criterii.

In concluzie, fata de ansamblul reglementarilor mai sus analizate, din punctul nostru de vedere, noua reglementare propusa nu doar ca nu creaza premisele unor abuzuri din partea angajatorilor, ci, dimpotriva, limiteaza posibilitatea unor astfel de abuzuri.